kind en ko praktijk voor kinderpsycholgie in utrecht

Drs. Minouk Timmers
06 - 414 70667
info@kindenko.nl

Blog

 

kinderpsycholoog ‘s-Hertogenbosch, Vught, Tilburg, Utrecht

Luister naar je kind en kies iets wat bij hem past


10-Aug-2013

Bij het kiezen van een sport is het belangrijk om goed naar je kind te luisteren en iets te kiezen wat bij hem of haar past. Hoe kies je een sport voor je zoontje? Of wil je je dochter op ballet doen én paardrijden? Wat nu als een kind nauwelijks voor sport is te motiveren? Wat vindt het echt leuk om te doen en in hoeverre laat je jouw eigen motieven meespelen?


Met tegenzin sporten

Met dit soort vragen krijg ik geregeld ouders in mijn praktijk. Recent meldden zich bijvoorbeeld de ouders van Alex (net vijf). Alex zwemt, voetbalt en judoot. Tijdens het eerste gesprek blijkt dat Alex met veel tegenzin gaat zwemmen, maar ook als hij naar judo en voetbal gaat, laat hij veel weerstand zien. Zijn ouders hebben al verschillende dingen geprobeerd om dat op te lossen. Tevergeefs. Zo is hij onlangs in een ander zwembad gaan zwemmen, omdat hij de juffrouw niet leuk vond en niet in het zwembad durfde te springen. Wat nu?


Rol ouders bij sportkeuze

Op de vraag waarom Alex op al deze sporten zit, blijkt dat vooral zijn ouders graag willen dat hij deze sporten doet. Zwemmen zodat hij veilig bij hen in de buurt kan spelen. Voetbal omdat zijn vader actief is bij de voetbalvereniging en graag wil dat zijn zoon het ook leuk vindt en judo omdat het volgens de ouders een sport is waar structuur bij wordt geboden. Daarnaast blijkt dat Alex heel graag met andere kinderen afspreekt, waar eigenlijk geen tijd (meer) voor is. Gaandeweg ontstond bij ouders het inzicht dat Alex in deze sporten vooral moest doen wat zij wilden en daardoor niet kon doen wat hij leuk vond. Uiteindelijk is Alex gestopt met voetbal en judo en in het zwemmen kreeg hij meer plezier toen zijn ouders ook met hem gingen zwemmen.


Plezier hebben

In dit geval werd Alex’ motivatie sterk beïnvloed door keuzes van zijn ouders. Dat kan bij andere kinderen weer heel anders zijn. Het ene kind wil bijvoorbeeld heel graag voetballen, maar alleen op de club waar ook zijn vriendjes zitten, terwijl het een ander kind helemaal niet uitmaakt of er wel of geen bekenden van hem in zijn team zitten. Of een kind heeft totaal geen interesse voor een sport, maar gaat liever schaken. Maar zolang kinderen kunnen doen waar ze zelf plezier in hebben, zijn zij op hun best.


Geef een reactie

Naam *


Email * (wordt niet gepubliceerd)


ReactieType de code over:

CAPTCHA
* verplicht veldBlogoverzicht


30-Jan-2014
Je kind ligt niet lekker in zijn team en wordt gepest. Wat nu?
30-Dec-2013
Kinderen met autisme kunnen ook sporten
13-Nov-2013
Sport en spel geeft zelfvertrouwen
01-Oct-2013
Kinderen bouwen zelfvertrouwen op via contact met anderen
10-Aug-2013
Luister naar je kind en kies iets wat bij hem past